• 24/04/2025
  • Hoşgeldiniz

Oyuncak seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

  • 27.03.2017

Çocuk olmanın en güzel yanı oyun oynamak hiç kuşkusuz. Bebeklikten itibaren oyunlara eşlik eden, hayal dünyalarını genişleten, yaratıcılıklarını geliştiren oyuncaklar ise çocukların dilsiz arkadaşları. Peki bu dilsiz arkadaşları nasıl ve neye göre seçmek gerekir? Hem çocuğunuza zarar vermeyen hem de onları geliştiren oyuncaklar neler?

Çocuğa oyuncak seçerken ilk kural, oyuncağın çocuğun yaş grubuna uygun olmasıdır. Çok küçük parçaları olan bir oyuncakla bebeğin oynaması son derece tehlikelidir, küçük parçaları ağzına, burnuna veya kulağına sokabilir ve yutabilir. Sivri kenarları olan oyuncaklar da bebekler için son derece uygunsuz.

Oyuncak alırken, çocuğun oyuncaklarla nasıl oynadığına dikkat edilmeli. Mesela oyuncakları kırıyor mu, çarpıyor mu, fırlatıyor mu? Bunları göz önünde bulundurarak, sağlam, dayanıklı, herhangi bir kimyasal etkeni olmayan, mümkünse ahşap oyuncakları tercih etmekte fayda var. Çünkü plastik oyuncakların kaliteli olup olmadığını, kanserojen madde içerip içermediğini bilemiyoruz. Plastik oyuncaklar aşırı renkli oluyor, çocuklara bebeklik döneminde çok renkli oyuncaklar değil, beyin gelişimi ve yaratıcılığını geliştirecek daha sade renkli oyuncaklar alınmalı. Uzmanlar, ahşap oyuncakların stresi aldığı, topraklama etkisi yarattığı için çok daha yararlı olduğunu belirtiyor. Ahşap oyuncaklarda aşırı uyarıcılar olmadığı için, çocuklar daha huzurlu hissediyorlar.

Çocuğa çok fazla oyuncak almak doğru değil. Gereğinden fazla oyuncağa sahip olmak çocukta çabuk sıkılmaya ve maymun iştahlılığa neden olabilir. Eğer çocuğun çok oyuncağı varsa bu oyuncakların rotasyonlu olarak verebilirsiniz. Yani iki haftada bir oyuncakları değiştirip, iki hafta arabalarla iki hafta trenlerle, ahşap oyuncaklarla, yapbozlarla oynamasını sağlayabilirsiniz.
Çocuklara hediye olarak genellikle plastik ve proje oyuncaklar alınıyor, itfaiye arabası, ambulans gibi... Bu oyuncaklar çok teferruatlı ve hassas aksesuarlardan oluştuğu için hemen kırılıyor, kayboluyor. Tek bir parçası bile kaybolduğunda çocuk bir daha o oyuncakla oynamak istemiyor. Bu tarz oyuncaklar yaratıcılığı geliştirmeyen, tek amaçlı oyuncaklar. Yani, bir itfaiyenin parçalarıyla başka bir oyuncak yapılamıyor.

Oyuncak alırken en önemli konulardan biri de yaş. Oyuncağın üzerinde yazan yaş gruplarını dikkate almak pek doğru değil, çünkü çocukların gelişimi farklılık gösterebiliyor. 1 yaşındaki bir çocuk 1,5 yaş grubundaki oyuncaklarla oynayabiliyor. Bu yüzden çocuğun yaşı ve gelişimi göz önünde bulundurularak oyuncak seçilmeli.

Anne babaları en çok endişelendiren konulardan biri de erkek çocukların kız oyuncaklarıyla oynaması. Kızların erkek oyuncaklarıyla oynaması çok fazla endişe uyandırmasa da erkek çocuklar için aynı durum söz konusu değil. Erkek çocuklarının da hayatında annesi, teyzesi, halası gibi kadın figürleri var ve bunları taklit etmesi kadar doğal bir durum yok. Erkekler de çok iyi bir aşçı, makyöz veya kuaför olabilir. Bu yeteneğinin ortaya çıkması için bunları çocukken deneyimlemesi gerekir. Bu nedenle çok fazla telaşlanmadan, bir süre izlemek gerek. Eğer bu durum uzun sürüyorsa uzman desteği almakta fayda var.