• 24/04/2025
  • Hoşgeldiniz

Mucize Annelik Okulu

  • 27.03.2017

Nutricia ve Boğaziçi Üniversitesi Vakfı sağlıklı nesiller yetiştirmek üzere Mucize Annelik Okulu Projesini hayata geçiriyor. Danone Ekosistem Fonu’nun katkılarıyla hayata geçecek olan projenin amacı 3 yılda 120 bin anneyi eğitmek. 
 
Türkiye anne ve bebek sağlığı açısından riskli ülkeler arasında bulunuyor, bunun en  büyük nedeni yanlış  beslenme alışkanlıkları. 0-5 yaş arası her 10 çocuktan birinde bodurluk görünüyor. İlk 6 ay, sadece anne sütü ile beslenmesi gereken bebeklere iki aylıkken ek gıda veriliyor, çocuklar anne sütü mucizesinden yeterince faydalanamıyor.
 
Bu tablonun iyileştirilmesi ve sağlıklı nesiller yetiştirmek için yola çıkan Nutricia Anne Bebek Beslenmesi, Mucize Annelik Okulu projesini Danone Ekosistem Fonu’nun katkıları ve Boğaziçi Üniversitesi Vakfı işbirliği ile hayata geçiriyor.
 
Vakıf bünyesinde kurulacak okulda istihdam edilecek 600 hemşirenin 25 saat sürecek eğitimlerde bebek bakımı ve beslenmesi konusunda uzmanlaşması sağlanacak. Bu konuda uzmanlaşan hemşireler düzenlenecek eğitim programları sayesinde Türkiye’nin dört bir yanındaki anneleri bebek bakımı ve beslenmesi konusunda eğitecek. Türkiye çapında 600 hemşireye 25 saat bebek bakımı ve beslenmesi eğitimi veriliyor.
 
Akıllı telefonların her geçen gün artan kullanımı da göz önünde bulundurularak projeye bir de mobil uygulama geliştirilmiş. Uzman görüşleri ile şekillenen uygulama sayesinde anne ve anne adayları dönem dönem yapmaları gerekenler hakkında bilgi sahibi olabilecekler.  
  
Annelik işlevi öğrenilebilir
 
Kadının anne olma kararıyla ciddi bir yükümlülüğün altına girdiğini belirten Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu proje hakkında şunları söyledi: “Anneliği fedakarlık ve içten gelen bir işlev olarak gören toplumumuzda, kadının üzerindeki yük daha da artmakta. Çocuklarını yeteri kadar destekleyemediğini düşünen, ne yaptığını bilemeyen, soru ve sorunlarına tek başlarına yanıt bulamayan anneler, çaresiz ve güçsüz hissetmekte. Oysa ki annelik işlevi öğrenilebilir. Annelerin çocuk gelişiminin farklı alanlarında bilgi ve beceri edinmelerini sağlayacak bir eğitim süreci sonrasında anneler daha donanımlı ve yetkin, dolayısıyla daha güçlü hissedebilirler. Güçlü ve sağlıklı anneler ise güçlü çocuklar yetiştirebilir. Planladığımız eğitimle anneler, dolayısıyla aile sistemi, sonuç olarak da toplum önemli kazanımlar sağlayabilecektir.”

Proje kapsamında ilk dersliğin Ekim ayında açılacağını da belirten Barbarosoğlu, “Proje ile öncelikle üniversitemizdeki akademisyenlerimizden eğitim alan uzman hemşirelerimiz;  ilk 1000 günde anne ve bebeğin tüm beslenme ve sosyal konularda ihtiyacı olan bilgileri annelere ulaştırıyor olacak. Üç ayrı kanalda bu eğitimleri veriyor olacağız. İsteyen anneler burada, üniversitemizde açılan sınıflarda ya da şirket veya diğer kamuya ait konferans salonlarında derslere katılırken; isteyen annelerse birebir evlerinde bu dersleri takip edebilecek” dedi.