• 22/10/2024
  • Hoşgeldiniz

Başarısız çocuk yoktur hedefi olmayan çocuk vardır

  • 13.01.2022

Eğitim Danışmanı Murat Karcıoğlu hiçbir çocuğun başarısız doğmadığını ve başarısızlığın sonradan öğrenilen bir kavram olduğunu dile getiriyor. Yapılan araştırmalar da bunu destekliyor; başarı ve hedef arasında doğru oranda bir ilişki olduğunu gösteriyor.

Her çocuğun içinde başarılı olma arzusu vardır. Bu nedenle oyunda kaybeden çocukların birçoğunda öfke kontrolü sorunları yaşandığı görülür. Bir çocuğun en unutulmaz anı ise bir yetişkini oyunda yendiği anlardır. 

Çocuk, hayatın akışında vermiş olduğu kayıplar neticesinde başarısız olmanın yarattığı korku ile başarabileceğine dair inanç zayıflığı yaşar. Öğrenilmiş bu çaresizlikten kurtulmanın yolu; çocuğun bir hedefinin olmasıdır. Hedef, başarılı olma konusunda güçlü bir motivasyon görevi görür.

Çocuklara hedef verilirken nelere dikkat edilmeli? 

Öncelikle hedef, ebeveyn veya öğretmen tarafından verilmemelidir. Çocuğun kendi belirlediği hedefler olmalıdır. Bu durum çocuğun hedefi özümseyip sahiplenmesi açısından önem taşır. Hedef belirlerken çocuğunuzun ne önünden gidin ne karşısında durun ne de onu arkasından iteleyin. Sadece onun yanında olarak ona hedeflerini belirlemesi konusunda yol arkadaşlığı yapın.

Hedefin gerçekçi olması önemli!

Eğer hedef gerçekçi değilse çocuğun başarmaya karşı umudu zayıf demektir. Hedef zorlu değilse başarıya ulaşmada motivasyon eksikliği var demektir. Belirlenen hedeflere zamansal bir netlik kazandırmak atalet  duygusunu devre dışı bırakarak çocuğu harekete geçirmede önemli bir motivasyon kaynağı olur. Aynı zamanda konulan hedeflerin ulaşılabilir olması gerekir. Ulaşılamayacak hedefler belirlenmesi çocuğun hayatı boyunca zekasından şüphe duymasına neden olur. Hedefler; ölçülü, taahhütlü, net kriterlerle oluşturulduğunda yaşayabilir. 

Belirlenen hedefler, çocuğun kendisi ile amacı arasında bir mıknatıs görevi görür! Çocuk, hedefleri doğrultusunda kendisini amaca doğru iter, amaç da çocuğu kendisine çeker. Hedefi olmayan çocuklar ise yaşam boyu amacı olanların hedeflerine ulaşmalarında bir araç görevi görürler.

Azmin Sonu Zaferdir!

Hedef belirlemenin bir başka önemli nedeni de; çocuğun bu hedefe ulaşmada karşısına çıkacak güçlükleri yolun başında kabullenmesini sağlamaktır. Çocuk, süreç içerisinde başarılı olmak için zorluklarla mücadele etmez. Aksine mücadele ettiği için başarılı oladuğunu görür.

Başarı, sonuçla değil; gayretle ölçülür

Hedefe ulaşmada başarıyı değerlendirirken akademik başarısızlığı utanılacak bir durum olmaktan çıkarmak gerek! Başarısızlık hâlinde durumu kalıcı değil; geçici nedenlere bağlamak çok önemli. Bu nedenlerin içsel ve değiştirilebilir neden olduğunu unutmamak gerekiyor. Başarısızlık durumlarında çocukları cezalandırmak, çocuklarda aşağılanmışlık duygusuna neden olur. Böylece çocuk denemekten korkar ve bu yetersizlik duygusu onu tembelleştirir. Başarı, sonuçla değil; gayretle ölçülür.